Oglaševanje

Ena sestavina spremeni krompir v najbolj hrustljavega, kar ste jih kdaj jedli

author
N1
29. nov 2025. 05:01
pečen krompirček
Foto: PROFIMEDIA

Kako pripraviti pečen krompirček, da bo neverjetno hrustljav.

Oglaševanje

Če krompirju pred peko dodate le eno preprosto sestavino, lahko dosežete popolno kombinacijo hrustljave skorjice in mehke, puhaste notranjosti. To trdi kuhar, čigar trik je v zadnjih dneh postal pravi spletni hit. Njegova metoda se bliskovito širi po družbenih omrežjih, mnogi pa jo že preizkušajo v domačih kuhinjah, piše britanski Mirror.

V ospredju viralnega navdušenja je britanski kuhar Oli Brandon, na TikToku znan kot @theptchef, ki je pokazal, kako pripraviti "najboljši pečen krompir". V videu zagrize v popolno zapečen krompirček in poudari, da je zvok tistega ugriza "najboljši, kar jih boste kdaj slišali". Posnetek je hitro postal uspešnica: všečkalo ga je že več kot pol milijona ljudi, deljen pa je bil več kot 100.000-krat.

Krompir najprej na kratko pokuhamo

Po Brandonovih besedah je skrivnost v majhnem dodatku sode bikarbone vodi, v kateri krompir najprej na kratko pokuhamo. "V vrelo vodo dodajte čajno žličko sode bikarbone in sol," pojasnjuje. "Krompir kuhajte toliko, da je mehak, a se ne razpada." Soda bikarbona poskrbi, da se pektin hitreje razgradi, škrob pa pride na površino – prav to pa je ključ do popolno hrustljave, temno zlate skorjice po peki.

Ko je krompir kuhan, ga je treba odcediti in dobro pretresti v posodi, da se robovi rahlo 'razdrobijo'. Nato sledi aromatični del recepta. Brandon na drobno seseklja rožmarin in česen ter ju na hitro prepraži v obilici olivnega olja. Ko se začimbi lepo zapečeta, olje precedi in z njim premaže krompir. Pražene drobtinice česna in rožmarina pusti za zaključni, aromatični dotik.

Krompir premaže z dišečim oljem, začini s soljo in poprom ter ga položi v pečico, ogreto na 180 °C. "Pecite približno 20 minut, ga obrnite in nato pecite še 20 do 30 minut – toliko, da postane resnično hrustljav," svetuje. Ko je pečen, ga strese v skledo, potrese s praženim česnom in rožmarinom ter doda še ščepec soli.

Spletni odzivi so navdušujoči. "Ura je 23.00 in zaradi tebe si želim pečenega krompirja," je zapisala ena izmed sledilk. Druga je dodala: "Še nikoli si nisem tako želela krompirja." Tisti, ki so recept že preizkusili, so enako navdušeni. "Spekla sem ga danes in je nekaj najboljšega, kar sem kdaj jedla," je zapisala uporabnica, medtem ko je druga priznala: "Boljši je celo od maminega. In to nekaj pomeni."

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih